Primera part de la deflació: la naturalesa deflacionista del preu de Bitcoin

La deflació ha estat durant molt de temps un punt de debat entre les diverses escoles de pensament econòmic. D’una banda, els keynesians i els neo-keynesians argumenten que la deflació és un fenomen econòmic molt negatiu i adverteixen constantment d’una “espiral deflacionària de la mort”, en la qual la gent deixarà de gastar indefinidament –en una previsió constant de preus més baixos– i les empreses fracassaran. Viouslybviament, si tot el negoci fallés, hi hauria, per descomptat, enormes onades d’atur i depressió econòmica. D’altra banda, l’escola austríaca i alguns estudiants de l’escola de Chicago argumenten que no es pot produir una “espiral deflacionària de la mort” al món real. Els economistes austríacs argumenten especialment que aquest concepte només té pes en una economia estàtica o en rotació uniforme —una construcció teòrica on l’economia està en perfecte equilibri, no hi ha creixement econòmic ni decadència i els beneficis són iguals a costos— i és completament irrellevant món.

Ludwig von Mises (esquerra) i John Maynard Keynes (dreta)Ludwig von Mises (esquerra) i John Maynard Keynes (dreta)

Què és la deflació?

La deflació és la contrapart de la inflació. Aquests dos termes fan referència als canvis en el poder adquisitiu de l’oferta monetària d’una nació o de l’oferta mundial. La inflació es produeix quan el poder adquisitiu dels diners disminueix com a conseqüència de l’augment dels preus; la deflació representa un augment del poder adquisitiu dels diners com a conseqüència d’una disminució dels preus.

La inflació es produeix per dues raons, tot i que al món real en general només passa per una raó. El primer escenari en què es pot produir la inflació és aquell en què la demanda de diners cau per sota de la seva oferta. Si es produeix aquest canvi en la relació monetària, simplement hi haurà més diners dels que la gent vol. En conseqüència, la gent comença a gastar diners en qualsevol tipus de bé per desfer-se dels diners que ara són menys valuosos, cosa que augmenta els preus. La segona causa, i molt més freqüent, de la inflació prové del costat de l’oferta i no de la demanda. La inflació al món real és gairebé sempre causada per una injecció deliberada de divises en circulació per part d’un govern o banc central. L’augment de l’oferta de diners fa canviar la relació monetària una vegada més, de manera que hi ha més diners en circulació del que la gent vol o necessita. Les persones gasten més, ja que valoren menys els seus diners, i els preus augmenten a causa d’un augment percebut de la demanda. Tot i que els resultats d’ambdós escenaris són els mateixos, hi ha més diners dels que la gent vol o necessita, de fet hi ha una diferència molt clara entre la inflació del costat de la demanda i la de l’oferta. En els primers, el canvi en la relació monetària es produeix com a resultat d’un canvi natural en les valoracions subjectives. Aquest canvi és generalment gradual i s’estén al llarg del temps; per tant, els mercats generalment es poden ajustar molt més fàcilment a la inflació del costat de la demanda. Aquest últim, en canvi, és el resultat d’una injecció forçosa de diners a l’economia. La injecció sol ser tan gran i sobtada que commociona el mercat i canvia bruscament l’estructura de producció. A continuació s’analitzaran les implicacions d’aquests canvis induïts en efectiu en la relació monetària.

La deflació es produeix per tres motius, però aquests tres escenaris de deflació han ocorregut sovint a la història del món real, a diferència de la inflació. El primer escenari on es podria produir la deflació és quan els preus baixen a causa de la innovació i la competència en l’economia. A mesura que l’estructura de producció es racionalitza i el capital s’assigna a les empreses més rendibles, l’oferta tendeix a augmentar, cosa que comporta una disminució dels preus. El segon cas de deflació es produeix com a resultat directe d’un canvi en la relació monetària, on A) la demanda de diners augmenta més enllà de l’oferta de diners o B) disminueix l’oferta de diners i ja no pot cobrir la demanda de diners. La deflació del costat de l’oferta sol produir-se perquè els governs o els bancs centrals deliberadament redueixen l’oferta monetària mitjançant una contracció de crèdit o mitjançant un augment dels impostos. El tercer escenari de deflació és una sobtada disminució de l’oferta de diners a causa de la pèrdua o destrucció de divises. La destrucció de divises es pot produir de diverses maneres, inclosos actes deliberats de destrucció de diners per part dels governs en un intent de contractar l’oferta monetària. Aquest escenari va passar a la guerra civil nord-americana; els estats confederats d’Amèrica van patir hiperinflació, de manera que el govern federal de la CSA va començar a cobrar impostos confiscatoris i a destruir els diners que van arribar a poder del Tresor com a conseqüència d’aquests impostos..

Aquesta discussió sobre la deflació té implicacions interessants quan s’hi aplica Bitcoin. La moneda digital està dissenyada per ser deflacionista. Com que es produeix una certa quantitat de bitcoins a través del procés de Mineria de Bitcoin, disminueix la quantitat de bitcoins que es premien als miners per bloc. Simultàniament, a mesura que s’extreuen més bitcoins, el dificultat de l’algorisme de hash augmenta, cosa que requereix més potència de càlcul per resoldre. Com a resultat, la mineria de Bitcoin es fa més cara i els miners obtenen menys monedes a mesura que avança la mineria de Bitcoin, de manera que la mineria només continuarà si les recompenses de Bitcoin valen més que el cost de l’electricitat que requereix el procés de mineria de Bitcoin. Així, la deflació està literalment connectada al protocol Bitcoin. A més, al contrari dels arguments econòmics generals, la deflació és en realitat un benefici net per a una economia en progrés, ja que comporta un augment de l’estalvi, cosa que fomenta la inversió.

Ara, donat el contenciós debat sobre la deflació i la naturalesa intrínsecament deflacionista del valor Bitcoin, és comprensible que aquesta característica inherent a Bitcoin hagi obtingut moltes crítiques entre els individus anti-Bitcoin que segueixen les principals escoles de pensament econòmic. No obstant això, quan es fixen en les recents fluctuacions del preu de Bitcoin, especialment les fluctuacions de preus de Bitcoin que envolten el Mt. Debacle de Gox: alguns podrien argumentar que Bitcoin no és realment deflacionista, sinó que el valor de Bitcoin experimenta períodes inflacionaris i deflacionaris..

El valor de Bitcoin és realment deflacionari?

#Crypto ExchangeBenefits

1

Binance
Best exchange


VISIT SITE
 • ? The worlds biggest bitcoin exchange and altcoin crypto exchange in the world by volume.
 • Binance provides a crypto wallet for its traders, where they can store their electronic funds.

2

Coinbase
Ideal for newbies


Visit SITE
 • Coinbase is the largest U.S.-based cryptocurrency exchange, trading more than 30 cryptocurrencies.
 • Very high liquidity
 • Extremely simple user interface

3

eToro
Crypto + Trading

VISIT SITE
 • Multi-Asset Platform. Stocks, crypto, indices
 • eToro is the world’s leading social trading platform, with thousands of options for traders and investors.

Tanmateix, no hi pot haver cap argument sobre si Bitcoin era o no dissenyat per ser deflacionista, no hi ha dubte que ho va ser. La quantitat de monedes recompensades per bloc de fet disminueix a mesura que s’extreuen cada cop més bitcoins i l’algoritme de hash es fa més difícil (per tant, requereix una despesa més gran de recursos) a mesura que avança el procés de mineria de Bitcoin. La discussió, doncs, s’hauria de centrar en com opera Bitcoin al mercat, com les fluctuacions de la demanda de la moneda afecten el valor de Bitcoin independentment de l’estat de la seva oferta.

Aquells que puguin argumentar que Bitcoin no és constantment deflacionista ho poden fer sobre la base d’assenyalar les ràpides fluctuacions del preu de Bitcoin que es produeixen regularment. Si una moneda és deflacionista, el seu valor s’ha d’apreciar constantment, no? Llavors, per què el valor de Bitcoin pateix períodes intensos i freqüents, encara que breus, de depreciació? Per què el preu de Bitcoin pot ser de 1.000 dòlars, fins a baixar a 300 dòlars en el transcurs d’uns mesos?

El problema aquí és que no té sentit afirmar que una moneda deflacionista ha de ser sempre apreciar en valor i mai pateixen breus períodes d’amortització. Un descens del preu de Bitcoin no és un signe d’inflació, ja que no està connectat a cap tendència. Fent aquesta afirmació donaria lloc, sens dubte, a contraarguments que apunten a diverses tendències a la baixa del preu de Bitcoin mitjançant l’ús de l’anàlisi de preus. Sí, l’anàlisi de preus de Bitcoin és una pràctica creixent a la comunitat Bitcoin i, si es fa, és molt important correctament. Tot i això, cal entendre que aquest tipus d’anàlisis de preus només analitzen els moviments a curt termini als mercats de Bitcoin i estan més orientats a aquells que inverteixen en Bitcoin. Aquesta anàlisi de preus no és una eina per a l’anàlisi econòmica general. Una davallada del preu de Bitcoin, fins i tot si estableix una tendència temporal que dura diversos dies, o fins i tot diverses setmanes, no nega totes les dades anteriors. Veient totes les dades dels cinc anys de vida de Bitcoin fins ara, veiem que el preu de Bitcoin es troba en una tendència alcista definida que no s’ha trencat. Si el preu va caure el 100% en un any, però augmenta el 1000% en general, difícilment es pot considerar una disminució del valor de Bitcoin. Així, mentre que el preu de Bitcoin pot caure i establir un Curt termini a la baixa, s’ha recuperat de tots aquests descensos fins ara, mantenint un rumb ascendent constant.

Consulteu el preu de Bitcoin des de principis de 2013 i fins a finals de 2013, hi ha una tendència alcista clara i definitiva malgrat diverses caigudes que es van produir al llarg de l’any:

Preu bitcoin 2013 1Gràfic cedit per bitcoincharts.com

#CRYPTO BROKERSBenefits

1

eToro
Best Crypto Broker

VISIT SITE
 • Multi-Asset Platform. Stocks, crypto, indices
 • eToro is the world’s leading social trading platform, with thousands of options for traders and investors.

2

Binance
Cryptocurrency Trading


VISIT SITE
 • ? Your new Favorite App for Cryptocurrency Trading. Buy, sell and trade cryptocurrency on the go
 • Binance provides a crypto wallet for its traders, where they can store their electronic funds.

#BITCOIN CASINOBenefits

1

Bitstarz
Best Crypto Casino

VISIT SITE
 • 2 BTC + 180 free spins First deposit bonus is 152% up to 2 BTC
 • Accepts both fiat currencies and cryptocurrencies

2

Bitcoincasino.io
Fast money transfers


VISIT SITE
 • Six supported cryptocurrencies.
 • 100% up to 0.1 BTC for the first
 • 50% up to 0.1 BTC for the second

Ara, és clar que el preu de Bitcoin durant la primera meitat del 2014 ha tingut una tendència general a la baixa. Tot i això, només estem a sis mesos de l’any i ja som nous, tendència a curt termini es va establir al maig que encara persisteix, cosa que podria demostrar ser el 2014 un any més alt per a Bitcoin. Consulteu el preu de Bitcoin de l’1 de gener de 2014 a l’11 de juliol de 2014:

Gràfic cedit per bitcoincharts.comGràfic cedit per bitcoincharts.com

Tanmateix, independentment de si la tendència de l’any 2014 és alcista o baixista, el fet encara es manté que tota la vida útil de Bitcoin fins ara ha estat marcada per una apreciació constant del valor de Bitcoin. Consulteu el preu de Bitcoin de juliol de 2010 a juliol de 2014:

preu de per vidaGràfic cedit per coinbase.com

Per tant, és difícil negar que Bitcoin ha estat deflacionista al llarg de la seva vida. Entre el 17 de juliol de 2010 i l’11 de juliol de 2014, el preu de Bitcoin ha passat de 0,05 a 634 dòlars (en el moment en què es va escriure aquest article); un augment net del 1267900%! És evident que el valor de Bitcoin ha tingut una tendència deflacionista molt forta i definida!

A la segona part, discutirem si aquesta naturalesa deflacionista és positiva o negativa per a l’economia de Bitcoin, així com l’argument de la deflació contra la inflació en general.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map